Požega je biser “Zlatne doline”, a smještena u srcu kotline …

Požega je biser “Zlatne doline”, a smještena u srcu kotline koju okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora.

To je grad s nešto više od 26 tisuća stanovnika, s gotovo osam stoljeća pisane povijesti, ali za koje arheološke iskopine potvrđuju i tragove življenja u predpovijesti. Ovaj grad se prvi puta spominje daleke 1227. godine, kada požeška tvrđa postaje kraljevski posjed. Sjedište je i požeške županije, turskog sanđakata, a nakon izgona Turaka 1688. godine postaje značajno kulturno središte. Prva slavonska gimnazija osnovana je upravo u Požegi 1699. godine, a od 1763. do 1774. djeluje i Academia Possegana. Svoju najaveću renesansu Požega doživljava u 18. stoljeću. Požeški obrtnici osnivanju cehove i nositelji su gospodarskog života grada. U gradu se osnivanju škole, ljekarne, pošta, počinje razvoj bankarstva.

Zahvaljujći odobrenju carice Marije Terezije izgrađena je župna crkva svete Terezije Avilske koja je posvećena 23. srpnja 1763. godine. Prvo gradsko poglavarstvo Požege u nezavisnoj državi Hrvatskoj vratilo je pokroviteljstvo nad crkvom svete Terezije Avilske, a sveta terezija Avilska štuje se kao zaštitnica grada Požege. Od 27. rujna 1997. godine postaje katedralom Požeške biskupije u kojoj je zaređen prvi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Milošću carice Marije Terezije Požega 1765. postaje slobodan kraljevski grad što mu donosi velike povlastice, ima svoje sudstvo, poreze, svoga župnika.

Naziv “Slavonska Atena” Požega dobiva u 19. stoljeću kada se osnivaju brojna kulturna društva od kojih mnoga i danas djeluju: knjižnica, pjevačko društvo, vatrogasno društvo i dr.

U ovom gradu su se rodili, živjeli i radili mnogi poznati kulturni i javni djelatnici: pjesnik baroka Antun Kanižlić, prvi gramatik Ilirac Vjekoslav Babukić, pisac prvog hrvatskog romantičarskog romana Miroslav Kraljević, stariji, književnici Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, pjesnik Franjo Ciraki, istraživač Afrike Dragutin Lerman i dr. Ovdje je živio i stvarao Miroslav Kraljević mlađi, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara.

U Požegu se može ući sa sve četiri strane svijeta. Svaki ulazak otkriva drugi dio kulturne baštine ove “Slavonske Atene”, da bi se sva ljepota slila na jedinstveni u Hrvatskoj, barokni trg Svetog Trojstva. Na ovom trgu s baroknim boltama nalazi se i spomenik Svetog Trojstva (zavjetni spomenik kugi iz 1749. godine), crkva Svetog Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgrada isusovačkog kolegija sagrađena 1711. godine, prva zgrada Gimnazije iz 1726., a tu je bio i atelje Miroslava Kraljevića.